Wat wij doen

Paardencoaching

Vaak zetten wij in onze diverse coachingstrajecten paarden in. Dat verbaast mensen soms. Paarden? Wat hebben die te zoeken in een professionele setting? 

Paarden hebben een soort ‘bullshit-detector’, ze voelen het haarfijn aan wanneer we eromheen praten en we onszelf niet laten zien.
Aan de andere kant bevestigen ze ons, wanneer we onszelf zijn, dat we moeten laten zien wie we zijn en wat we voelen. Negen van de tien keer is dat in coachingstrajecten precies waar het om draait. Laat zien wie je bent en beken kleur. Daarin zijn paarden perfecte partners.

Paarden hebben een 'bullshit-detector'

Marleen

Hoe dat kan?
Onderzoek laat zien dat paarden ‘synchroniseren’. Dat betekent dat ze hun gedrag en zelfs hun hartslag afstemmen op degene die hun ruimte binnenkomt. Paarden hebben redenen om zo sensitief te zijn, het zijn vluchtdieren. In het wild gaan ze het gevecht niet aan maar vluchten ze wanneer er gevaar dreigt. Dat willen ze zo snel mogelijk weten dus alles wat anders is of opvalt registreren ze.
Aan de andere kant zijn het kuddedieren. In het wild zijn het dieren met meer overlevingskansen als ze met elkaar zijn. Hoe meer ogen, hoe meer zekerheid.
In onze tijd met de gedomesticeerde paarden werken deze principes nog steeds. Enerzijds checken paarden continu of wij voor hen wel veilig zijn, wij zijn tenslotte roofdieren in hun ogen. Maar als ze ons vertrouwen, zijn ze graag bij ons en dat vertrouwen zit hem in congruentie.
Ben je congruent in wat je laat zien? Komt wat je laat zien aan de buitenwereld overeen met hoe je je van binnen voelt? Ben je boos, maar zet je een pokerface op, of ben je verdrietig, maar probeer je het te onderdrukken, dan geef je gemixte signalen af. Dat pikken de paarden op.
Voor jou als individu of als team kunnen paarden een hele mooie spiegel zijn voor wie je bent en wat je laat zien. Paarden voelen je haarfijn aan en met een ervaren coach ernaast krijg je daar de juiste vertaling bij.